Házi praktikák! Mit tegyünk, ha elrontottuk az ételt?

Posted by adminszerk 2015. June 18. 1 Comment(s)

Valószínűleg te is jártál már úgy, hogy az étel túl sós lett vagy épp a rántásod égett oda. Ne szégyelld ezeket a bakikat, hiszen a legjobbakkal is előfordul. Házi praktikákkal azonban van esély arra, hogy kiküszöböld a hibát és mégis finom ételt tudj a család elé tenni az étkezőasztalra.

 

 

Biztosak vagyunk benne, hogy egyre több háziasszony alkalmazza, használja a húsleves kockákat és egyéb fűszer kockákat, melyek nagyban megkönnyítik az ízesítés menetét. Nagyon praktikus ezeknek a kockáknak a használata, hiszen télen hiába akarnánk nagyon finom húslevest főzni, ha a répának nincs íze. A levesbe került zöldségek alap íze is nagy mértékben meghatározza, hogy milyen lesz a végeredmény, így nem feltétlenül csak rajtunk múlik az étel íze.

A leveskockák vegyes fűszerezésűek és sót is bőven tartalmaznak, ezért vigyázzunk, ha használjuk őket, a plusz fűszerezést csak óvatosan, hiszen könnyen túl sózhatjuk a levesünket.

Ha mégis elsóztuk az ételt, a legegyszerűbb megoldást egy félbevágott krumpli jelenti. Tegyük az ételbe legyen az leves, vagy főzelék, így magába szívja a só nagy részét és máris elhárítottuk a problémát. Ezután dobjuk ki a burgonyát, hiszen így már nem tudjuk másra felhasználni. Más ételek esetében a sós ízt enyhítheti még a tejföl, a joghurt és egyes fűszernövények is.

 

Kevesen tudják, de egy kis citromlével is pikánsabbá tehetjük az ételt és elnyomhatjuk a só ízét, azonban ezt leginkább gomba pörköltök vagy csirkepaprikások esetén javasoljuk.

Az étel sós ízén kívül a leggyakoribb probléma még az oda nem illő zsír réteg a leveseken. Ez a probléma is pofonegyszerűen orvosolható. Ha az idő engedi, tegyük be a levest a hűtőbe így a zsírréteg megdermed és könnyen le tudjuk róla szedni egy kanál segítségével.

Egy ételt odaégetni a legegyszerűbb feladat. Elég neki 10 perc nem odafigyelés és máris nagy baj. De ha kavargatás helyett gyorsan átöntöd egy másik lábasba az ételt, majd beleteszel pár szem nyers krumplit az ételbe, akkor máris nyert ügyed van. A kavargatást kerüld, hisz csak még több égett darabkát szabadítanál fel az edény aljáról. A krumpli pedig ismét megoldás, hisz nem csak a sós ízt enyhíti, hanem az égett ízeket is magába tudja szívni. Túl sokáig sem kell benne hagynod elég csupán 8-10 perc neki. Ezután ízesítsük kicsit vissza tejföllel vagy mustárral, esetleg paradicsompürével az ételt.

 A konyhában persze nem csak főzni szoktunk, hanem sütni is.  A sütemények tésztáján nehéz javítani, hiszen a pontos adagok ki vannak mérve, így ha ragacsos nagyon akkor csak annyit tehetünk, hogy 30 percre a hűtőbe tesszük és hűtés után 2 db lisztezett zsírpapír között újra nyújtjuk.

 

 

Ha valami félresikerül, van lehetőség a javítására, de természetesen a szénné égett és nagyon-nagyon elrontott ételeken ezek a trükkök sem segíthetnek, de ha nem túl nagy a baj próbáld ki tanácsainkat és meglátod, minden endben lesz.

1 Comment(s)

Szőllősy Julianna Zsuzsanna:
2015. July 13., 06:17:08 PM
Reply

A fentiek igen hasznos tanácsok, mondjuk kezdő háziasszonyoknak és aki még nem hallott ezekről a praktikákról. Bizony nagyon jó, mert előfordul, hogy az ember "asszony" túlsózza az ételt és rögtön kétségbe esik. Viszont tud segíteni a az ételen, és ez jó dolog. Tegnap én is majdnem odaégettem a kacsa tepertőt - nem sok hiányzott, hogy szénné égjen - de még idejében meg tudtam menteni a fent is írt praktikával, gyorsan hámoztam 2 közepes burgonyát és beledobtam a tepertő-zsír közé, és láss csodát megmentettem vele a finom tepertőt és zsírt.Üdvözlettel: Szőllősy Julianna Zsuzsanna

Leave a Comment