Mitől jó egy bogrács?

Posted by konyhatunder 2015. August 4. 0 Comment(s)

Főzzünk a szabadban!

 

   A bográcsételeket valószínűleg mindenki kedveli és valljuk be a nyári napok legjobb pillanatai, amikor a kiskertben, egy parkban vagy erdőben összegyűlik a család, barátok és egy jó hangulatú főzés keretein belül megbeszélik, mi minden történt velük az elmúlt időszakban.

 

Bográcsban rengeteg ételt el lehet készíteni, legyen az leves vagy főétel. A hozzáértők tudják, hogy nem minden bogrács egyforma, de persze ezt nem is kell mindenkinek tudnia.

 

Pár lépésben igyekszünk most bemutatni nektek, hogy mik a fontos különbségek a bográcsformák között és miben, mit szokás főzni.

 

Ha cikkünk olvasása után pedig megjön a kedvetek a bográcsozáshoz, de nincs miben főznötök, nálunk beszerezhetitek a szükséges kellékeket.

 

   A bogrács régi elnevezése az üst, ez az eszköz egyszerűen a tűz fölé helyezhető, felfüggeszthető edény volt. Ebből kiderül, hogy nagy lényegi különbség nincs a régi és a mai bográcsok között, hiszen hogy máshogy is használhatnánk, ha nem így.

 

Formája szerint megkülönböztetünk bajai és alföldi bográcsot.

 

A bajai bogrács leginkább a halászlé főzésre lett specializálódva. Kialakítása alul szélesebb felül pedig szűkebb, így a halászlé leve kevesebb helyen tud párologni, így hosszabb ideig tud főni, magasabb hőfokon.

 

  1. kép Bajai bogrács

 

  Másik bográcstípus az alföldi bogrács, mely pont az ellentettje a bajainak. Alul szűkebb és a teteje szélesedik. Másik ismert megnevezése a gulyásbogrács. Ebben általában pörköltöt, slambucot szoktak főzni, de valójában, amit otthon edényben főz az ember azt ebben a bográcsban is elkészítheti. Az íze csak intenzívebb és még finomabb lesz.

 

 

  1. kép Alföldi bogrács

  

   Ezentúl megkülönböztetünk még zománcozott, vas, rozsdamentes és réz bográcsokat.

 

A zománcozott bogrács előnye, hogy nem igényel túl nagy törődést. Könnyen tisztítható és viszonylag a súlya is könnyebb egy vas bográcshoz képest. Hátránya azonban, hogy ha nem megfelelő anyagból készül hamar tönkremegy, konkrétan összeesik mert nem bírja a terhelést. Olcsóbb kategóriába tartozik, de valójában ha nem töltünk minden hétvégén bográcsozással és csak 1-2 nyári napon tehetjük meg, hogy bográcsozunk egyet a családdal, akkor arra a pár alkalomra igazán tökéletes megoldás lehet. 

 

  1. kép zománcozott bogrács

 

A vas bogrács vastagabb anyagból készül, mint a zománcozott, így jobb a hőátadása. Hátránya, hogy általában be van fújva egy védőanyaggal, ami a rozsdásodástól védi meg. Fontos, hogy használat előtt égessük ezt ki belőle, mossuk át többször és csak utána kezdjük meg a főzést. Ezt a technikát alkalmazva, elkerülhetjük a kellemetlen ízeket. További hátránya, hogy rozsdásodásra alkalmas, főleg ha keveset van használatban így célszerű védőrétegként zsírral bekenni és így tárolni. Ezt minden használat után tegyük meg és újabb használat előtt mossuk ki alaposan.

 

 

  1. kép Vas bogrács ITT megrendelheted!

 

Rozsdamentes bogrács előnye, a mutatós küllem, ill. a könnyed tisztítás. Nem rozsdásodik és évekig használható. Létezik vastagabb és véknyabb kivitelben is, melynek az ára valamivel kedvezőbb.

  1. kép Rozsdamentes bogrács

 

 

Rézbogrács előnye, hogy jó hővezető képessége van, remekül elosztja a hőt. Használat után érdemes szárazna törölni a tisztítás során így megóvva a felületét. Az étel gyorsabban és könnyebben fő meg benne, mint más bográcsban. Ára hasonló a rozsdamentes bográcsokéhoz.

 


6. kép Réz bogrács

 

 

A konyhashop. hu kínálatából beszerezhettek öntött vas bográcsokat és bográcsállványt is. Ha kerti-partyra készültök vagy csak a konyhaszekrényed tartalmára fér rá a frissítés, akkor a mi termékeinkre van szükséged!

Leave a Comment